Ära võta kaalus juurde! 08 Jaan

Detsember, mis oli täis pidusid, vastuvõtte ja mõnusaid õhtusööke, mis viisid vöökoha paratamatu paisumiseni, on nüüdseks läbi. Lisandunud ülekilod ei tee meelehead aga kellelegi. Seepärast soovitame järgida nõuandeid, mis aitavad olemasolevat kehakaalu vähemalt säilitada.

1. Pane toidupäevikusse kirja kõik, mida sööd. Kui paned Kaaluabi.ee toidupäevikusse kirja ka selle väikese piparkoogitaigna tüki, mida maitsesid, või koogitüki, mida degusteerisid kaupluses, samuti kommi, mille laualt haarasid, hakkad kindlasti mõtlema rohkem sellele, mida sööd. Kui näed oma silmade ees neid „peidetud“ kaloreid, on ülesöömise risk väiksem. Kui sa ka muud oma kaalulanguse heaks ei jaksa teha, siis täida vähemalt täpselt toidupäevikut.

2. Planeeri. Planeeri oma päevased toidukorrad ette. Kui õhtul on peole minek, siis tarbi näiteks lõunasöögi ajal vähem kaloreid. Nii on sul õhtusöögiks rohkem kaloreid järel.

3. Kontrolli toitude energiasisaldust. Enne millegi suhu pistmist mõtle, kas see on seda väärt.  Vaata näiteks Kaaluabi.ee lehelt, kui palju mingi konkreetne toode 100 grammi kohta kaloreid sisaldab. Seejärel saad otsustada, kas sööd seda või mitte.

4. Treening on oluline. Lisaks toitumisele on oluline ka liikumine, eriti kui oled tarbinud tunduvalt rohkem kaloreid, kui keha on kulutanud. Treeni enne lisakalorite tarbimist. Selleks, et sa treeningut ei unustaks, pane see omale kalendrisse kirja, nii nagu arstivisiit või mõni tähtis üritus.

5. Pea alkoholiga piiri. Alkohol sisaldab rohkem kaloreid kui sa arvad, ning lisaks on alkoholi tarbides kalorinormid kerged ununema. Kui siiski jood, siis väike kogus korraga, ning ürita alkoholi kõrvale tarbida suures koguses vett. Ära unusta joodut ka toidupäevikusse märkimast.

6. Paku maiustusi teistele. Oled saanud pühade ajal palju maiustusi ja šokolaade, mis sind nüüd kodus ahvatlevad? Loomulikult ei ole keelatud neid teistele pakkuda. Võta kaasa kommikarp või saadud maiustused, kui naabrite juurde sisse astud. Teed sellega rõõmu teistele ning heateo endale.

7. Ära lase ebaõnnestumistel kõike rikkuda. Sõid eelmisel õhtul liiga palju, ei jõudnud täna trenni - unusta see, sest üks ebaõnnestumine ei takista veel kaalueesmärke täitmast. Alusta uuesti, enne kui käega lööd.

8. 10 minutit. Mõned eksperdid väidavad, et kümnest minutist raskest treeningust piisab, et liigseid kaloreid kulutada. Kui sa 10 minutit järjest intensiivselt treenida ei jaksa, siis sobib ka näiteks 10 minutit hüppenööriga hüppamist, põlvetõsted või trepist üles-alla jooksmine.

9. Aktiivne argipäev. Mida aktiivsem igapäevaselt füüsiliselt oled, seda parem. Proovi ka hooajalisi treeninguid nagu suusatamine, uisutamine, kelgutamine või slaalom.

10. Hoia hädaabisnäkid käepärast. Ükskõik kui hästi oma toitumist ka planeerida, võivad pärastlõunase kohvi kõrvale pakutavad koogid ikkagi liiga ahvatlevad olla. Siis on hea hoida käepärast tervislikke snäkke nagu porgandid ja pähklid.

11. Jälgi portsjonite suurust. Oma lemmiksöökide nautimises ei ole midagi halba, vaata ainult, kui palju sa neid sööd. Vahel piisab väikesest portsjonist tundmaks, et kõik pole keelatud. Kaaluabi lehel on lihtne välja arvestada, kui palju sinu lemmiksöök kaloreid sisaldab.

12. Keskendu suhetele. Tegelikult ei ole pühade ja ürituste puhul oluline ju mitte toit, vaid teiste inimestega suhtlemine. Jäta toit tahaplaanile ning naudi suhtlemist.

13. Joo vett! Uuringud on näidanud, et need, kes joovad rohkem vett, tarbivad päeva jooksul vähem kaloreid.

14. Hommikud. Hommikused treenijad on tavaliselt oma sportimises järjekindlamad. Lisaks on hommikul treenides suurem ka tõenäosus, et toitud tervislikumalt.

15. Võta rahulikult. Naudi oma toitu ja söömisest tekkivat tunnet. Nii sööd vähem, tunned rahulolu, kuid ka seda, kui kõht saab täis.

16. Keskendu eesmärgile. Enne kui võtad selle ebavajaliku ampsu või viskad äratuskella vastu seina, mõtle oma eesmärgile. Soovituni jõudmiseks on vaja pingutada ning higistada. Pea meeles, et see oled SINA, kes otsustab, kas suudad ka nädalavahetusel oma eesmärki täita, mitte keegi teine.

Allikas: http://sparkpeople.com

loe ja kommenteeri