Raseduskilodest priiks 07 Jaan

Soovid vabaneda rasedusjärgsetest kilodest? Siis unusta tugev treening ning radikaalsed dieedid. Uuringud on näidanud, et piisab vaid tervislikust toiduvalikust.

Hoides süles oma vastsündinud ilmaimet, ei tundu mõned lisakilod, mis sageli üsna püsivateks osutuvad, üldse olulised. Väikeste, kindlate muutuste kaudu toitumisharjumustes on võimalik ka raseduskilodest vabaneda ning seda jäädavalt. Rootsi teadlased väidavad, et treening ei mängi siin olulist rolli. Sahlgrenska akadeemias tehtud uuringus analüüsisid teadlased kaalulangetamismeetodeid ning nende mõju rasedusjärgsele kaalule.

Loomulikult on liikumine tervislik ja kasulik, kuid kaalule avaldab mõju just toitumine, leiab dietist Fredrik Bertz, kes uurimust juhtis.

Värsked emad pidid kaheteistkümne nädala jooksul muutma väikseid pisidetaile oma toitumisharjumuste juures ning ennast sagedasti kaaluma. Keskmiselt kaotasid katsealused selle aja jooksul 10 protsenti oma kehakaalust. Kui ühe aasta järel osalejaid uuesti kontrolliti, oli nende kaalulangus olnud püsiv.

Oluline on muudatusi teha samm-sammult ja aeglaselt. Drastilised toitumusharjumuste muutused ei ole kasulikud, sest pikas perspektiivis need ei toimi.

Enne uuringu algust sõid naised nagu tavalised „rootslased“, st liiga palju rasva ja suhkrut ning liiga vähe kiudaineid. Muutes toitumust samm-sammult, seades konkreetseid eesmärke ning ennast sageli kaaludes saavutati ka tulemusi - ei mingeid imenippe.

  1. Uued toitumisharjumused samm-sammult. Alusta suhkrutarbimise ja rasva vähendamisega: vali vähemrasvaseid toitained, suurenda köögiviljade hulka ning vähenda portsjonite suurust. Söö regulaarselt ja korralikult ning joo vett!
  2. Muuda kiirlõuna tervislikuks. Imetavad emad vajavad palju energiat, kuid alati ei ole aega toidu valmistamiseks ning sageli piirdub lõuna kiire võileivaga. Pane täisteravõileivale tervislik kate, näiteks idud, paprika, avokaado, lisa vähemalt leivakääru paksuselt rohelist materjali.
  3. Jõua ette! Jõua erinevatest isudest ette. Valmista tervislik toit valmis enne, kui kõht tühjaks läheb. Koori porgandid, puhasta paprika ning hoia seda külmkapis juba valmis, nii on vähetõenäoline, et otsid omale midagi ebatervislikku kiirelt ampsamiseks.
  4. Tee konkreetne plaan. Kirjuta üles oma nõrkused ja tugevused ning mõtle, miks mingitesse lõksudesse langed. Tee lõkusede vältimisek omale strateegia.
  5. Kui keha ja laps lubavad, käi iga päev jalutamas - see on kasulik nii sulle endale kui ka lapsele.

Mõtle sellele

  1. Püstita endale reaalselt saavutatavad kaalueesmärgid ning kaalu end regulaarselt. Nii saad reguleerida oma toitumist kaalu järgi.
  2. Vajad taastumiseks ning uue elu ja lapsega harjumiseks aega. Toitumise muutmist on mõistlik alustada alles kolm kuud pärast sünnitust. Kui suudad saavutada oma raseduseelse kaalu 6-12 kuu jooksul, on suurem tõenäosus, et hoiad oma kaalu ka edaspidi.
  3. 0,5–1 kilo kaalulangust nädalas on maksimaalne kaalukadu, mida imetav ema võib endale lubada. Suurem kaalulangus ei ole tervislik.
  4. Kõige kindlam viis kaalust alla võtta on rahulikult muuta oma toitumisharjumusi, kuid kaalulangust kiirendab ka rinnaga toitmine ning liikumine.

Allikas: http://aftonbladet.se

loe ja kommenteeri