Rasvumise põhjus peitub ajus 03 Jun

Soome teadlased avastasid, et ülekaalulistel inimestel on suurem suhkrutarbimine ning kergemini mõjutatav premeerimissüsteem. Maailma rahvastik muutub üha ülekaalulisemaks, mille põhjuseks on liigne söömine ning vähene liikumine. Teadlased ei tea veel täpselt, mis liigsöömist põhjustab, kuid arvatavasti tuleb selgitust otsida ajust.

Näljasignaali reguleeritakse kesknärvisüsteemis ning samas juhitakse ka meie isusid. Åbo ja Aalto ülikooli teadlased leidsid oma uuringu käigus uusi tõendeid, mis näitasid, et aju on põhjuseks, miks meie toiduvajadus kasvab. Liigsöömine näib olevat põhjustatud ebakõlast nende ajuosade vahel, mis juhivad meie premeerimissüsteemi ning kainet mõistust. Funktsionaalse magnetkaamera abil võrdlesid teadlased, mis toimub ülekaaluliste inimeste ajus võrrelduna saledate inimestega.
 
Ülekaaluliste inimeste puhul oli näha, et suhkrutarbimine oli suurem nendes aju osades, mis juhivad premeerimissüsteemi. Samuti oli näha, et ülekaaluliste inimeste aju premeerimissüsteem reageeris tugevamalt isu tekitavatele piltidele toidust. Isegi juhul kui aju proovis magusaisu piirata, jäi peale söögiisu.
 
Soome teadlaste arvates saadab ülekaaluliste inimeste aju pidevalt välja näljasignaale, isegi kui kehal rohkem energiat pole vaja. Nad leiavad, et ülekaalu ja rasvumise suurim põhjus peitub ajus. Teadlased usuvad, et uuring aitab edaspidi mõista probleemi põhjust ning aidata leida uusi ravimeid ning psühholoogilisi ravimeetodeid ülekaalu vältimiseks.
 
loe ja kommenteeri