Suveks vormi – juba NÜÜD! (1) 16 Apr

Suvi on astronoomilise kiirusega lähenemas - paljudes kohtades on ilm juba praegu lihtsalt suurepärane. Kes soovib tänavu rannas pilke püüda, sellel on targem kohe härjal sarvist haarata!

Kindlasti oled toiminud sarnaselt paljude teistega, viivitades jõululauast pärinevate lisakilode kaotamisega. Nüüd on igatahes viimane aeg aknast välja vaadata, sest rannahooaeg on tegelikult hirmuäratavalt lähedal. Juhul, kui Sul on mõned lisakilod, millest tuleb lahti saada, peaksid läbi lugema järgmised näpunäited.

Lisakilodest vabanemiseks on kõige olulisem suhtumise muutmine. Pead iseendas otsusele jõudma, kui palju soovid maha võtta ning kui palju aega kaalulangetamisele pühendada.

Kui jutt on kahest-kolmest kilost, võid asja üsna rahulikult võtta. Kuue kuni kaheksa kilo nimel pead end juba veidi rohkem pingutama. Pea meeles, et nädalas saad maha võtta pool kilo kuni ühe kilo, sest rohkem langetades kaasneb ka lihaskadu.

Ole kalkulaatoriga aus – nii saad õige pildi oma igapäevasest kaloritarbimisest. Esimesel nädalal tuleb süüa 200 kilokalorit vähem, kui kalkulaator näitab. Kui kaal enam ei alane, vähenda kalorite hulka veel 200 võrra. Jätka samamoodi, kuni oled kehakaaluga rahul. Pea meeles, et mõnele piisab jätkusuutlikuks kaalulangetamiseks vaid esimesest kahesajast kalorist. Kui kaalulangus peaks peatuma, tuleb, nagu öeldud, kalorite hulka lihtsalt vähendada. Kalorite hulga liigagara vähendamise tõttu võid kaotada ka osa lihasmassist, sestap on tähtis leida tasakaal. Enese kontrollimise huvides peaksid end kaaluma või kasutama mõõdulinti.

Koosta endale plaan sellest, mida ja millal sa sööd ning kui palju kaloreid iga söögikord peaks sisaldama. Samuti pane paika oma treeningplaan: millal, mida ja kui kaua hakkad treenima. Ära unusta kombineerida kardiotreeninguid jõutreeningutega. Tõhusaima rasvapõletuse tagamiseks soovitatatkse teha jõutreeninguid hommikuti enne hommikusööki. Kui tühja kõhuga käib jõutreening üle jõu, söö enne treeningut väike valguportsjon.

Kilodest vabanemisel on oluline seada endale realistlikke eesmärke. Ülepingutuse korral keharasv ei vähene ning tekib ületreenimise oht. Oluline on leida sobiv tasakaal treenimise ja igapäevaste toimetuste vahel, s.t treeningutest peab tekkima piisav energiaülejääk, millest jagub teiste toimetuste tegemiseks rohkem kui küll.

Tähtis teada:

• Võta aega

Kiiresti kaalust alla võtta on lihtne, kuid sellega kaotab organism glükogeeni ja vedelikku. Pealegi oled sunnitud üsna vähe sööma, mistõttu hakkab kehakaal taas kiiresti tõusma, kui pöördud tagasi tavapäraste söömisharjumuste juurde. Kehakaalu langetamine puhtalt rasvapõletuse baasil võtab veidi kauem aega, kuid annab püsivama tulemuse.

• Võta maha maksimaalselt pool kilo nädalas

Kõik, mis üle selle, tuleb suuresti lihasmassi arvelt.

• Söö tavapärasest rohkem valke

See vähendab lihaskoe lagunemist ja kiirendab rasvade põletamist.

• Parima tulemuse saavutamiseks tee rasvapõletustreening hommikuti ja jõutreening õhtuti

Ära unusta puhkepäevi. Kaks päeva nädalas võiksid olla täiesti treeningvabad.

• Paranda vormi

Hea vorm võimaldab kehal rohkem rasva põletada - mida parem vorm, seda suurem on rasvapõletus isegi puhkeolekus. Hästi mõjub aeroobne treening, näiteks spinning, aeroobika, sulgpall, jooks. Seetõttu vali endale just see treening, mis Sulle kõige paremini sobib.

• Luba endale nädalas üks päev, kus sööd veidi vabamalt

Sel päeval võid energiatarbimist suurendada 500-700 kilokalori võrra. Sel moel ei harju Su organism vähese energiatarbimisega. Veendu, et see oleks nädalast nädalasse sama päev, näiteks laupäev.

• Ära usalda „imekuure“, mis lubavad Sulle kaalulangetamisel abiks olla

Selliseid tooteid ei ole olemas. Seevastu leidub terve rida põnevaid toidulisandeid, mis võivad organismile õige toitumise ja treenimise kõrval kasuks tulla. Kuluta raha vaid nende toidulisandite peale, mille kohta tead kindlalt, et neist on ka abi.

• Vähenda küllastunud rasvhapete osakaalu

Neid leidub enim loomsetes toiduainetes, näiteks piimas ja lihas. Neist lähed paksuks kergemini kui küllastumata rasvast.

Allikas: http://www.iform.no/

loe ja kommenteeri