Tahad kaalust alla võtta, loe oma kaloreid! 09 Jul

toitumise_tasakaalPaljudel inimestel on olenemata erinevatest kaalualandamise nõuannetest ja treeningkavadest raske kaalust alla võtta, kuigi nad teevad kõike õigesti. Või kas nad tõesti teevad?

Tavaline selgitus, kui kaal enam alla ei lähe, on, et keha on jõudnud tasemele, kus ainevahetus läheb tänu treeningule või dieedile üle säästurežiimile. USAs läbiviidud uurimus, mis hõlmas 10 000 inimest ning neid juhendavat 200 arsti, tõdes, et ebaõnnestumise põhjuseks, miks kaal enam ei alane on siiski see, et inimesed alahindavad oma päevast omastatavate kalorite kogust. Ning koguni 92% kaalust alla võtta soovivatest inimestest ebaõnnestub! Vähem kui iga neljas loeb läbi ostetava toidu toitainesisalduse ning vaid iga kolmas kaalulangetaja täiendab oma kaalulangust treeninguga. Kaks kolmandikku uuringus osalejatest leiab, et ülesöömine on üks sõltuvuse vorme.

Nõuanne kaalualandamiseks – uuri, palju kaloreid sisaldab söödav toit!
Uuringud on näidanud, et vaid 9 protsenti kaalu alandavatest inimestest kaalub oma toitu. Ning me oleme üsna osavad üldistama ning asjade tähtsust vähendama. Üks Coca-Cola siia või sinna ei mängi ju suurt rolli. Lusikatäis mett ei lähe üldse arvesse. Kasulikku oliivõli ei pea ju nii täpselt mõõtma, lusikatäis siia või sinna, peamine, et igav kalorivaene toit parema maitse saaks jne. Kuid näiteks supilusikatäies mees on 66 kalorit, purk Coca-Colat annab 141 kalorit ning täiendav supilusikatäis oliiviõli annab päevasele kalorihulgale lisaks 117 kalorit!

Seepärast on hea mõte kõigepealt välja selgitada oma päevas tarbitavate kalorite hulk, mida keha kaalu alandamiseks vajab ning seejärel asuda uurima, mida mingi toiduaine sisaldab ning palju kaloreid annab. Lisaks esmalt kogused täpselt ära kaaluma, sest teatud aja pärast suudab inimene juba silmaga hinnata, kui palju on võimalik süüa, et kaal säiliks või alaneks. See on parim kaalualandamise viis ning lisaks sellele ka kõige tervislikum.

Miks vöökoht, nägu ja jalad saledamaks ei muutu?
Paljud soovivad omale saledamat vöökohta, nägu ning jalgu. Soov saledaks saada on paljudel, kuid vähesed õnnestuvad, vähemalt pikaajaliselt. Kui soovid saada ja jääda saledaks, pead aru saama, et see on pikaajaline ning eluaegne protsess. Sõltumata sellest, kas soovid omale saledamat vöökohta, nägu või jalgu. Imenippe nagu salendavad tabletid, näljutamine või ülepingutatud treenimine, ei ole, sest need mõjuvad kõik pikas perspektiivis tervisele ja enesetundele halvasti. Ainuke kindel viis kergemaks eluks on tervislik toitumine ning söödava kalorihulga jälgimine.

Tavalised põhjused, miks kaal ei lange:

  • Sa sööd liiga palju tühje süsivesikuid nagu suhkur, sai ja küpsetised.
  • Sa usud, et sööd tervislikult, kuid tegelikult ei tee seda. Makaronid ja lihapallid võivad tunduda tervislik igapäevane toit, kuid tegelikult seda ei ole. Sa vajad tervislikust toidust saadavaid toitaineid ja energiat.
  • Sa oled kehaliselt vähem aktiivne kui arvad end olevat.
  • Sa usud, et põletad treeninguga rohkem kaloreid kui tegelikult, mille tõttu keskendud vaid treeningule ning unustad õige toitumise.
  • Sa sööd liiga palju.
  • Sa pole piisavalt motiveeritud.
  • Sa magad halvasti.
  • Sul pole piisavalt kannatust. Paljud piiravad rangelt oma toitumist ning seetõttu väsivad kiirelt. Teised usuvad, et kui kiiresti mõned kilod alla saavad, jääb see püsima kogu eluks. Kõikide nende kaalust alla võtjate ühiseks nimetajaks on kannatuse puudumine.
  • Sa lubad endale liiga sageli ebatervislikku kiirtoitu.
  • Sa oled liigses stressis, mis raskendab kaalualandamist.

Allikas: www.nyttigt.eu

loe ja kommenteeri