Tervislik, kuid ülekaaluline 10 Jul

Ülekaaluline, laisk ja sööb ebatervislikult? Nii arvavad paljud ülekaaluliste inimeste kohta. Tegelikult ei pruugi üleliigsete kilode taga olla ei ebatervislik toitumine ega laiskus.

Pigem on vahel vastupidi, st inimene tegeleb päevast päeva vaid dieetidega, kuid selle tulemusena tekivad hoopis suured lisakilod. Põhjuseks on nn jo-jo dieeditamine.

Lisaks ei tähenda ülekaal alati raskeid haiguseid - riskid võivad ju suureneda, kuid tegemist ei ole surmateatega. Sageli elavad paljud ülekaalulised inimesed tegelikult tervislikult: toituvad tervislikult, liiguvad ning tunnevad end hästi. Lihtsalt sõna "paks" tekitab koheselt tunde, nagu oleks see inimene ebameeldiv, laisk ning elaks ebatervislikult.

Ülekaal ei pea alati olema ohtlik. Noorematele mõjuvad liigsed kilod halvemini, kuid vanema inimese jaoks ei pruugi lisakilod üldse ohtlikud olla. Lisaks ei ole kehakaal sugugi kõige tähtsam. Oluline on tervislik eluviis ning kaine mõistuse säilitamine. Kõik inimesed ei pea nägema saledad välja ning numbrite paaniline tagaajamine ei pruugi ka kusagile viia. Paljud normaalkaalust raskemad inimesed tunnevad end väga hästi ning ka nende tervis on korras. Samal ajal leidub küllaldaselt neid, kelle KMI on küll normis, kuid kes elavad üldiselt väga ebatervislikult.

Seepärast on viimasel ajal maailmas hakanud levima ülekaalule viitamiseks erinevaid trende ja väljendeid:

  • Fatshion – on mood suurematele inimestele. Paljud peavad blogisid, kus veidi suuremad inimesed näitavad oma riietust, mis on küll väga moodne, kuid jääb moelavadel esitletust mõne numbri võrra suuremaks.
  • Health at every size“ – Ameerikast alguse saanud liikumine, mis keskendub nauditavale treeningule ning söömisele, mitte dieetide pidamisele. Ütluse mõtles välja Linda Bacon, kes on kirjutanud ka samanimelise raamatu.
  • Rasvumise aktsepteerimine – liikumine sai alguse 1960ndatel USAs ja selle eesmärk oli panna ülekaalulised oma kehakaalu aktsepteerima. Eriti puutuvad ühiskonnas levinud eelarvamustega kokku ülekaalulised naised ning seepärast on oluline pöörata tähelepanu näiteks dieetidega seotud probleemidele.
  • Rasvumise paradoks – Rootsi riiklik ülekaaluliste ühendus väidab, et väike ülekaal on pigem hea, sest inimene elab nõnda kauem ning naudib elu.

Allikas: http://expressen.se

loe ja kommenteeri