Ülekaalu raskus 04 Jaan

hantlidUus aasta on alanud ning paljud on andnud uusaastalubaduse kaalust alla võtta. See on hea lubadus, sest juba mõned lisakilod avaldavad suurt mõju. Jan Tern, kirjanik ning tervisekoolitaja ning Ted Ås, kolmekordne Rootsi meister triatlonis testisid 20 lisakilo mõju treeninug tulemustele.

Esmalt testiti füüsist tavalises olukorras ning hiljem kandes 20-kilost kaaluvööd vööl või seljakotina seljas. Lisakilodega halvenes lihaste vastupidavus 60 protsenti, kuid eriti raske oli 3000 meetri jooks, mille tulemus halvenes ülekilode tõttu 24 protsenti. Lisakilode tulemusena ei olnud võimalik järgida korralikku jooksutehnikat ehk sooritada korralikke jooksusamme, tõdesid testi sooritajad. Juba pärast 300 meetri läbimist tundus testi tegijatele kahtlane, kas jaksavad rohkem joosta kuigi kunagi varem ei olnud 3000 meetri läbimine probleemi tekitanud.

Selgus, et ülekaal mõjutab tugevalt ka väga treenitud inimesi, andes järgmisel päeval tunda ka põlvedes ja liigestes. Arvatavasti mõjub ülekaal halva treenitusega inimestele veelgi halvemini isegi kui ülekilod ei tule üle öö ning keha harjub vaikselt suureneva kehakaaluga ära.

Kui alustada aasta alguses ülekaalu kaotamisega, tasub alustada rahulikult ning valida treeninguvorm, mis lõbu pakub. Harjumuse tekkimine võtab kindlasti aega. Parem alustada rahulikult, et tervislik harjumus kinnituks, sest stressiga saavutatud tulemus ei jää tavaliselt kauaks kestma.

Allikas: Svd.se

loe ja kommenteeri