Ülekaalulised inimesed väärivad meeldivat suhtlemist 04 Apr

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Ülekilodega on inimestel sageli raske nii kaalu kui tervise mõttes hakkama saada, kuid mitmed uuringud on näidanud, et olukorda ei tee kergemaks ka suhtumine ülekaalulistesse inimestesse. Ülekaalulistele vaatavad viltu näiteks juba lapseeas õpetajad koolis, hiljem ka vanemad, tööandjad ning isegi nende elukaaslased. See on viinud selleni, et näiteks Ameerikas on neil ka sotsiaalselt ja majanduslikult raskem toime tulla.

Ameerikas läbi viidud uuringus lasti ülekaalulisel ja alakaalulisel inimestel minna näiteks samadesse kauplustesse, küsida samasuguseid tooteid ning hiljem märkisid nad ise ning ka kõrvalt jälgijad, kuidas teenindaja klienti suhtus. Lisaks hinnati, kui mõjuvaks osutub klientide riietus. Nii ülekaalulised kui ka normaalkaalulised olid kord kostüümis, kord tavariietuses. Uuringust selgus, et enim diskrimineerituna tundsid end tavariietes ülekaalulised ehk lisaks ülekaalulisusele mängib olulist osa ka inimese riietus ning välimus.

Inimeste suhtumist ülekaalulistesse on uuritud ka erinevaid teste tehes, näidates sama inimest töödeldud fotol nii normaal- kui ka ülekaalulisena. Uuringu tulemusena selgus, et isegi ülekaalulistel endal on ülekaaluliste suhtes negatiivne suhtumine, kuigi võiks eeldada, et nad toetavad üksteist ning üksteise suhtes negatiivseid hoiakuid välditakse.

Ajakirjandus kubiseb nõuannetest, kuidas kiiresti kilosid kaotada, mis annab mõista, et ülekaal ei ole hea, sellest on vaja esimesel võimalusel lahti saada. Eks kõik see mõjutab ka ülekaaluliste enesehinnangut, sest palju vähem kirjutatakse, kuidas oma kaalu tõsta, kuigi see on paljude alakaaluliste inimeste suur mure.

Võiks aga mõelda sellele, et kaaluideaal on ajaloo jooksul ning ka erinevates kultuurides väga erinev. Seda, mis meile praegu tundub ülekaal, peeti näiteks 1600ndatel aastatel naiste ideaalkaaluks ning 1970ndatel jooksid kõik praegu anorektiliselt saledaks peetavate modellide nagu näiteks Twiggy jälgedes.

Täna hindab Maailma Tervishoiuorganisatsiooni rasvunuks inimesi, kelle KMI on üle 30 ning see kehtib nii naiste kui ka meeste puhul, sõltumata vanusest.

loe ja kommenteeri