Väike kaalulangus, suur mõju tervisele 20 Apr

kaaludElustiili muutmine tervislikumaks on kõikidele kasulik, kuid kuna uusi lähenemisi ning teooriaid on palju, ei ole ka teadlased ühel nõul, milline neist kõige parem on – kas süsivesikuterikas toit või loobuda süsivesikutest üldse, arutleb doctorn.com.

Ülekaaluga kaasnevad diabeedi, südame-veresoonkonna, kõrge vererõhu ning muud riskid nagu näiteks liigeseprobleemid ja vähk. Alati ei pruugi tekkida mingit haigust, kuid ülekaalu tõttu halveneb elukvaliteet ning inimese enesetunne ja enesekindlus. Juba viieprotsendiline kaalukaotus võib avaldada väga head mõju tervisele.

Tervise Arengu Instituut soovitab hea tervise jaoks süüa vähemalt 5 portsjonit puu- ja juurvilja päevas. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk väike peotäis ning lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele kuuluvad sinna hulka ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad. Teine oluline märksõna on mitmekülgsus – mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda rikkalikum ja mitmekesisem on nendest saadavate kasulike ainete hulk.

Soovitav on süüa ka täisteraleiba, umbes 100-150 grammi päevas ning kala sageli, soovitavalt vähemalt kolm korda nädalas.

Traditsioonilises taldrikureeglis, mille võttis Eestis esimest korda kasutusele Eesti Südameliit 2000. aastal, peaksid erinevad salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad moodustama koguseliselt pool taldrikust. Põhitoit nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi, lisandid nagu näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. See näitab vaid proportsioone, kuid ei ütle nende toitainete kogust, mis sõltub päevasest kalorihulgast ning näljatundest.

loe ja kommenteeri