Viis üllatavat põhjust, miks kaal ei lange (2) 29 Jun

Sa oled õigesti käitunud – lugenud kaloreid ja olnud füüsiliselt aktiivne –, kuid sellest hoolimata püsib kaalunumber muutumatu. Mis on selle põhjuseks? Vastus võib peituda juhuslikes tegudes, mida teed ikka ja jälle: märkamatud harjumused, mis pealtnäha ei oma mingit seost kaalukaotusega, kuid võivad nurjata sinu suurimadki vormisaamise püüdlusi.

Küsi endalt järgnevaid küsimusi - kui sinu vastus mõnele küsimusele on jaatav, siis oled tõenäoliselt leidnud isikliku dieedihävitaja. Ole nupukas ning võid peagi taas saavutada parema vormi ning tervema iseenda.

Kas toitud alati „tervislikult“?

Sinu kehas toimuvad imelikud muutused, kui keskendud oma dieedivalikus üksnes kalorivaestele koostisosadele. Kui lihtsalt „mõelda“ oma einele kui kergele valikule, vallandub ajus enam greliini (nälga stimuleeriv hormoon), selgub Yale ülikooli uuringust. Greliinitaseme suurenedes väheneb täiskõhutunne ning ainevahetus aeglustub.  Tasakaalus greliinitaseme säilitamaiseks keskendu enam greliini vallandavatele koostisosadele, näiteks pähklitele ja juustule salatis, mitte ainult rohelisele salatilehele.

Eelnevalt kirjeldatud mõtteviis aitab valida toite, mis on ühtaegu tervislikud ja maitsvad, nagu näiteks soe kausitäis suppi krõbeda täisteraleivaga.

Kas maksad kaardiga?

Sularaha kaasaskandmine võib paista pisut aegunud teguviisina, kuid inimesed, kes kasutavad toidupoodides krediitkaarti, ostavad märkimisväärselt rohkem ebatervislikke ning kaloririkkaid toite, võrreldes inimestega, kes maksavad sularahas. Sellised on ajakirjas Journal of Consumer Research avaldatud uuringu tulemused.

Inimesed, kes ostsid rämpstoitu, olid täielikult teadlikud lisakaloritest ning nende mõjust, kuid kuna nad ei tundnud otsest lööki rahakotile, tegid nad kergekäelisemalt impulsiivseid oste.

Kas mõtled palju treeningutele?

Prantlaste uuringust selgus, et sellisel käiumisel on oma negatiivsed kõrvalmõjud: pelgalt treeningule mõtlemine võib põhjustada 50-protsendilist söögiisu tõusu. Miks? Inimesed oletavad, et eesolev treening annab neile loa vahepaladeks.

Väldi trennieelset liigset söömistungi väikese vahepalaga, mis ei tohiks ületada 150 kalorit.

Kas liigutad end tööl piisavalt?

Istu paar tundi ning sinu keha peatab rasva piirava ensüümi, lipaasi tootmise, avastasid Missouri-Columbia ülikooli teadurid. Kui sa igas tunnis püsti tõused ja end sirutad, kiirendad ainevahetust ligi 13% võrra, lähtudes The American Journal of Clinical Nutrition ajakirjas ilmunud uuringu andmetest.

Või hoopiski „nihele“ konstantselt, liigutades varbaid või hüpeldes toolil, sest nõnda toimides suurendad kaloripõletust ligi 54% võrra.

Kas magad liiga vähe?

Vähene puhkus tekitab tungi süsivesikute ning rasva järele. Ajakirja The American Journal of Clinical Nutrition uuringus leiti, et naised, kes magasid vähem kui neli tundi, sõid järgneval päeval ligi 300 lisakalorit ning 21 grammi enam rasva, võrreldes naistega, kes magasid kauem.

Proovi hinnata oma unevajadust: nädala jooksul mine magama kell 22 ja ärka pool tundi enne äratust. Kui sa ärkad enne äratuskella, siis tuled toime vähesema uneajaga, kuid vajudes uuesti unne, vajad  kaheksa või isegi üheksa tundi und, et ärgata värske, puhanud ja energiast pakatavana.

Allikas: http://www.health.com/

 

loe ja kommenteeri