Väikeste taldrikute kaitseks (3) 15 Veeb

Pilk köögikapil asuvatele nõudele ütleb nii mõndagi meie söömisharjumuste kohta. Ameerikas koostatud uurimusest selgub, et mida suuremad on taldrikud, seda suuremad tavaliselt ka portsjonid, kirjutab aftonbladet.se.

Kas tunned suurte portsjonitega kaasnevat ülesöömisohtu? Sellisel juhul võib abiks olla väiksem taldrik. Uuring näitas, et taldrikule tõstetava toidu kogust mõjutab lisaks taldriku suurusele ka selle väljanägemine.

Teadlased Koert Van Ittersum ja Brian Wansink tõlgendavad tulemusi Delboeufi illusiooni abil, s.t esemete suurus on vaatleja silmis relatiivne ning sõltub ümberkaudsete objektide suurusest.

Läbiviidud katses said inimesed tõsta toitu erinevates suurustes taldrikutele. Mida suurem oli taldrik, seda suurema portsjoni inimesed endale tõstsid, ehk iga kord, kui tõstad endale toitu, mõjutab kogust Delboeufi illusioon.

Koert Van Ittersum ütleb ajakirjale Journal of Consumer Research, et inimesed on sageli iseenda vaenlased mitte soovist valimatult süüa, vaid erinevad väärkujutelmad on oma juured meie mõtlemises niivõrd sügavale ajanud, et neid on raske teadvustada, rääkimata eemaldamisest.

Tänapäeval on taldrikud suuremad kui 19. sajandil, see on fakt, mis mõjutab iga inimese vöökoha ümbermõõtu. Kui sööd tavaliselt suuremalt taldrikult, tarbid päevas keskmisest rohkem umbes 50 kcal-it, aasta lõikes teeb see juba märkimisväärse koguse.

Allikas: http://aftonbladet.se

loe ja kommenteeri