Kõik on kinni venitustes 20 Jun

Foto: federico stevanin / FreeDigitalPhotos.net

Foto: federico stevanin / FreeDigitalPhotos.net

Painduvus on lihaste ja liigeste liikuvus, mis aastatega küll väheneb, kuid mida on siiski võimalik treenida, kirjutab www.primavi.se.

Tänapäeva inimese „liikumispuudega“ eluviis on suur oht meie tervisele. Mitte et me ei saaks liikuda, vaid kogu meie elu on nii mugavaks tehtud, et peame harva oma lihaseid kasutama või liikuma. Varem pidi inimene elus püsimiseks kasutama kogu aeg oma keha ja lihaseid, mille tõttu tema jõud, koordinatsioon ning painduvus olid palju paremad.

Keha kohandub aga meie nõudmistega – kui me iga päev oma lihaseid treenime ja neid venitame, püsime kauem liikuvad ja painduvad.

Vähenenud liikuvus võib kahjustada liigeste ümber asuvaid struktuure. Näiteks istud kirjutuslaua taga ning pead võtma oma selja taga asuva kiirköitja, pöörates end seljast ning sirutades välja käe. Kui liikuvus ei ole nii hea, on iga kord seda liigutust tehes oht vigastuste tekkeks. On oluline, et sul oleks oma igapäevaste tegevuste jaoks vajalik liikuvus ja painduvus. Kui lihased on liiga jäigad, on lihtsalt ebamugavam ning suurem oht vigastuste tekkimiseks.
Liikuvust ja painduvust on lihtne treenida, kui pingutad aeg-ajalt oma lihaseid sirutada nii pikalt kui võimalik, soovitatav on seda teha enne treeningut ja pärast treeningut lihaste lõdvestamise käigus. Esmalt aitab see vigastusi vältida ning teiseks taastada lihase painduvuse. Oluline on seejuures tunda, et lihas venib ning venitamise tunne peab olema meeldivalt talutav, mitte tegema liigselt haiget.

70ndate lõpus muutus venitamine väga populaarseks pärast Bob Anderseni raamatut, millest sai kõikide trennihuviliste piibel. Venitamine pärast treeningut oli kui aamen kirikus. Tegemist ei olnud päris uue avastusega, sest taastusravis oli nimetatud tehnikat kasutatud juba pikemat aega eesmärgiga lihaste liikuvust suurendada. Venitamise puhul on tegemist passiivse treeninguga, mille käigus väljast tuleva jõu abil sirutatakse lihas välja. Kui oled lihase viimase piirini venitanud, hoia end samas asendis hetke, nii lihas pikeneb. Lisaks liikuvuse paranemisele aitab see vähendada ka treeningujärgset lihasvalu ning muuta lihast tugevamaks.

Tegelikult ei ole venitamise ning selle mõju kohta täpset teadust olemas, vaid kõik on põhinenud kogemustel, mis on tegelikult parim tarkus, mida leida. Viimastel aastatel on aga tõusnud teaduslik huvi venituste ning selle mõju kohta. Venituse käigus väheneb lihase jäikus ning paraneb paindlikkus, mis aitab säilitada neid ka kõrges vanuses.

loe ja kommenteeri