Pähklid, kõrvitsaseemned, mandlid - kõiki neid peaksid sööma, kui soovid kaalust alla võtta. Nimelt aitavad need kasulikke rasvhappeid sisaldavad toidud rasvapõletust suurendada, teatab rootslasest toitumisfüsioloog Fredrik Paulún.
Rootslane Lisa Mardon (36) võttis kokku kaalust alla 9 kilo ning saavutas oma soovkaalu, st kaalub nüüd 58 kilo. Ühe kuu jooksul kaotas ta õige toitumise, mis koosnes peamiselt ainult pähklitest ja seemnetest, kaasabil 6 kilo. 80% tema menüüst moodustasid pähklid ja seemned ehk nn. raw-food. Kuna pähklid ja seemned sisaldavad rikkalikult kasulikke toitaineid, oli toitumine lihtne. Varasemad uuringud on näidanud, et pähklites ja seemnetes leidub hormooni nimega melatoniin, mis aitab rasvumise vastu. Pähklites sisalduvaid küllastumata rasvhappeid on kehal kergem põletada kui küllastunud rasvhappeid.
Kõige kasulikumad on naturaalsed pähklid, soolased pähklid ei ole liigse soolasuse tõttu sama kasulikud.
Parapähklid
Rasvasisaldus: 66 protsenti
Valku: 14 protsenti
Süsivesikud: 3,8 protsenti
Sisaldab palju seleeni, mida keha kasutab antioksüdantide tootmiseks. Sisaldavad rikkalikult E-vitamiini ja magneesiumi aga ka ohtralt küllastunud rasvhappeid.
Mandlid
Rasvasisaldus: 52 protsenti
Valku: 20 protsenti
Süsivesikuid: 13,3 protsenti
Sisaldavad palju valku ning on heaks vahelduseks india pähklitele. Mandlites leidub ka palju magneesiumi, rauda ja kaltsiumi ning suures koguses küllastumata rasvhappeid. Tegelikult ei ole mandli näol tegu pähklga, kuid sellegipoolest liigitatakse ta tihti nende hulka.
Kreeka pähklid
Rasvasisaldus: 62 grammi
Valku: 14,3 grammi
Süsivesikuid: 13 grammi
Sisaldavad palju valku ning kasulikke omega-3 rasvhappeid. Aitavad kehal toota serotoniini, mis tekitab söömisjärgset rahulolutunnet.
Sarapuupähklid
Rasvasisaldus: 62,6 grammi
Valku: 13 protsenti
Süsivesikuid: 9,4 protsenti
Sisaldavad palju monoküllastumata rasva ning ainet, mis aitab langetada kolesterooli taset.
Kõrvitsaseemned
Rasvasisaldus: 46 protsenti
Valku: 24,5 grammi
Süsivesikuid: 12,5 grammi
Sisaldavad palju magneesiumi ja antioksüdante ning on seemnetest ühed valgurikkaimad.
Linaseemned
Rasvasisaldus: 31 protsenti
Valku: 24,5 protsenti
Süsivesikuid: 0 protsenti
Sisaldavad taimseid omega-3 rasvhappeid. Selleks, et keha saaks sealt vajalikud ained kätte, on vaja seemned purustada.
Päevalilleseemned
Rasvasisaldus: 50 protsenti
Valku: 20 protsenti
Süsivesikuid: 12,6 protsenti
Hea alternatiiv hinna poolest kallitele pähklitele. Lisa salatitesse või võileiva peale. Sisaldavad kaaliumi ja magneesiumi.
Pekaanipähkel
Rasvasisaldus: 68 protsenti
Valku: 7,8 protsenti
Süsivesikuid: 9,2 protsenti
Sisaldavad tsinki, ensüüme, antioksüdante, mis kõik on vajalikud hormoonide tootmiseks.
Allikas: http://expressen.se