Kiudained hoiavad kõhu ja sooled vormis! 10 Aug

Kiudained on süsivesikud, mida ei lagundata peensooles, vaid mis jõuavad jämesoolde peaaegu puutumatult. Keha läbides ei kasutata kiudaineid energiaallikana. Kiudained lühendavad toidu soolestiku läbimise aega, sest stimuleerivad sooleliigutusi ning muudavad seedimise efektiivsemaks.

 

Kiudaineid on kahte sorti - neid, mis lahustuvad vees, ja neid, mis vees ei lahustu. Kiudaineid leidub üksnes taimsetes toiduainetes, mitte loomsetes. Iga päev on soovitav süüa vähemalt ca 30 grammi kiudaineid.
 
Kiudained aitavad kaasa soolestiku tööle, sest vähendavad põletike ning hemorroidide teket ning soodustavad kasulike bakterite arengut. Kiudained tekitavad täiskõhutunde. Kiudaineterikkad toidud, nagu näiteks täisteraleib, hoiavad veresuhkru taseme ning insuliini taseme ühtlasena. Toidus leiduvad kiudained võtavad endaga kaasa osa organismis leiduvatest rasvadest ning kolesteroolist, aidates ühtlasi langetada veresuhkru taset. Väsimuse üheks põhjuseks võib olla vähene kiudainete tarbimine.
 
Enim leidub kiudaineid täisteratoodetes, nagu leib, kaerahelbepuder, täisterahelbed ning teised täistera teraviljatooted; juurviljades, nagu porgand ja kaalikas; puuviljades, kaunviljades ja linaseemnetes.
 
Liiga vähe kiudaineid võib viia kõhukinnisuse, kõhulahtisuse, jämesoolevähi või kõrge vererõhuni.
 
Kui Sul on soolestikuga probleeme, vähenda valgest jahust toodete tarbimist ning toore piima joomist. Vahel on ka ärritatud soole sündroom põhjustatud liigsest täisteratoodete tarbimisest. Soovitav on konsulteerida oma perearstiga.
 
Kui tarbid liiga vähe kiudaineid, on tulemuseks kinnine kõht, kõhugaasid, paistetustunne või imelik tunne kõhus.
 
Selleks, et muuta toit kiudaineterikkamaks
 
  1. Valmista omale värske jook marjadest, puuviljadest või juurviljadest.
  2. Valmista ise endale hommikumüsli, kasutades seesamiseemneid, linaseemneid, päevalilleseemneid ja kookost. 
  3. Valmista seemnesegust soolane variant, lisades meresoolale seesamiseemneid, linaseemneid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid ning maitsesta selle seguga toite.
  4. Toitu valmistades kasuta kaerahelbeid, rukkist, kaera.
  5. Söö igaks söögikorraks ka kiudaineterikkaid köögivilju.
 
loe ja kommenteeri