Nisujahuta saiakõhust lahti 24 Sep

Paralleelselt terminiga õllekõht on kasutusele võetud mõiste nisukõht. Jättes oma toidust välja nisujahust tooted, vabaned üsna kiiresti ka pehmest polstrist oma kõhul. Visuaalseid muutusi võid täheldada juba esimeste päevade järel ning paari nädala pärast kajatuvad muutused ka juba kaalul.

Kas üha suureneva ülekaalu ning kõhuprobleemide põhjuseks maailmas ongi nisu? Ameerika südamearsti William Davise, kes hiljuti kirjutas raamatu „Leivasõltlane“, meelest see just nii ongi. Raamatust on saanud New York Timesi raamatuedetabelis tõeline bestseller.

Davis, kes oma töös kohtub paljude ülekaaluliste patsientidega, on jõudnud järeldusele, et ülekaalu ja terviseprobleemide põhjuseks ei ole rasv, suhkur ega istuv eluviis, vaid nisu, mis on põhjustanud läänemaailmas rasvumisepideemia. Davise seisukohta jagavad ka mitmed teised LCHF (low carb high fat) eestkõnelejad.

Põhjus, miks just nisu meid paksuks teeb, seisneb Davise arvates nisu kõrges glükeemilises indeksis, mis tõstab kiiresti veresuhkru taset. Nisujahust tooted tõstavad veresuhkru taset rohkem kui ükskõik millised süsivesikud. Süües näiteks kaks viilu nisust valmistatud täisterasaia, tõuseb meie veresuhkru tase kiiremini kui šokolaadikooki süües. Mida kõrgemaks söögikorra järel veresuhkru tase tõuseb, seda kõrgem on insuliinitase ning seda rohkem salvestab keha rasva.

Ehk kui oled diabeetik või sul on probleeme kehakaaluga, siis peaksid nisujahust täielikult hoiduma. Kiire veresuhkru taseme tõus toob sama kiire languse, mistõttu tunneme peagi pärast nisujahu sisaldava toidu tarbimist taas näljatunnet. Kõrgest insuliinitasemest põhjustatud rasv salvestatakse just siseorganite vahele meie vöökohas.

Kui soovid lamedat kõhtu, proovi nisujahu sisaldavatest toodetest loobuda. Saiakesed ja saiad-leivad võivad tekitada punnkõhu, kõhulahtisust, gaase ja ebamugavustunnet, mille põhjuseks võivad olla nisus leiduvad lahustumatud kiudained, mida keha ei omasta, kääritudes selle asemel jämesooles bakterite toimel gaasiks.

Gluteiinitalumatute arv on USAs viimase 50 aastaga kahekordistunud. Nisu võib põhjustada ka kõrvetisi, kõhulahtisust, kõhugaase, kõhuvalu ning toitainete puudust. Probleemid kaovad nisujahu sisaldavatest toitudest loobumise järel üsna kiiresti. Nisuga võivad olla seotud ka teised terviseprobleemid nagu halvenenud kopsude töö, nahaprobleemid, kiirem vananemine ning reumaatilised kaebused.

Kui sinu keha ei talu gluteiini, peaksid selle tarbimisest üldse loobuma. Kui soovid aga pehmest kõhust vabaneda ning mõned kilod kaalus kaotada, siis vähenda lihtsalt saiade,koogikeste ning küpsetiste söömist.

Vähendades nisujahutoodete söömist ning tarbides selle asemel aeglaseid süsivesikuid, muutub veresuhkru tase ühtlasemaks ning vabaned ka pidevast näljatundest. Lisaks sööd märkamatult 350-400 kcal päevas vähem, mis paistab kindlasti välja ka sinu vöökohal.

Nisujahutooted asenda korraliku toiduga, nagu aedviljad, pähklid, liha, muna, avokado, oliivid, juust - nii ei teki kehal toitainetest puudust. Küll aga on sul varasemast rohkem energiat, parem tervis, magusam uni ning kaovad ka ülekilod.

Allikas: http://expressen.se

loe ja kommenteeri