Vali number viis 05 Okt

Hetkel on kõikjal märgata ja kuulda, et viis on selleks arvuks, mis koguses peaksime tarbima iga päev puu- ja juurvilju. Number viis sisaldab endas puuvilju, marju ning aedvilju. Viimaste hulgas on oma koht ka juurviljadel, välja arvatud kartul. Toitumise osas on oluline tarbida puu- ja juurvilju võimalikult värskena või tervislikult valmistatuna. Konservid ja kuivatatud puuviljad ei ole küll keelatud, kuid need peaksid moodustama üksnes väikese koguse soovitatud viiest. Sama kehtib ka mahlade kohta, mida soovitatakse tarbida väikestes kogustes.


Puuviljad ja aedviljad on väga olulised, sest sisaldavad rohkelt kasulikke aineid, nagu vitamiine, mineraale (kaalium, magneesium), kiudaineid, karatenoide ning flavonoide. Lisaks on puu- ja aedviljad tarbitava energiahulga kohta küllaltki suure toitainesisaldusega. Süües päevas 500 grammi puu- ja aedvilju, näiteks ühe õuna, ühe banaani, 1 dl mahla, 125 grammi tomatit ja salatit, 65 grammi lillkapsast ja 65 grammi brokolit, annab see kõik kokku vaid 250 kalorit.


Paljud epidemioloogilised uurimused on näidanud, et puu- ja aedviljade tarbimine kaitseb erinevate krooniliste haiguste ja nendega seotud riskifaktorite eest, nagu erinevad vähivormid, vererõhuprobleemid, kõrge kolesteroolitase veres, südame-veresoonkonna haigused ning 2. tüübi diabeet.


Selleks, et puu- ja aedvilja tervislik toime meie organismile mõju avaldaks, peaksime tarbima vähemalt 400 grammi (kuid soovitavalt 500 grammi) puu- ja aedvilju päevas. Soovitavalt poole kogusest puuviljadena ning poole aedviljadena. Puuviljamahla on tervislik juua maksimaalselt 1 dl päevas ning aedviljadest pooled peaksid olema „jämedakoelised“, nagu näiteks juurviljad, lillkapsas ning brokoli.


Allikas: http://www.slv.se

loe ja kommenteeri