Võida oma magusaisu (3) 28 Apr

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Magusast loobudes võid lihtsalt kaotada 0,5-1 kilo nädalas. Tundub lihtne? Kõik on kinni mõtlemises, sest meie kehad armastavad magusat, mis on üks ülekaalu suurenemise põhjustest Eestis. Kaalust maha võtmiseks ei piisa vaid vähem söömisest ja liikumisest. Oluline on ka mõista, kuidas söömisharjumused mõjutavad aju ja selle reageerimist toidule, kirjutab expressen.se.

Magusat süües käivitub näljatunne, sest veresuhkru tase tõuseb väga kõrgele, et seejärel taas alla kuristikku langeda. See suhkur, mida keha ära ei kuluta, salvestatakse rasvana. Ehk kui soovid oma keha ümbermõõte vähendada, väldi kiireid süsivesikuid nagu suhkur ja jahu esimesed 6-12 nädalat. Joo piisavalt vett ning söö rasvasemat ning valgurikkamat toitu, nii taastub keha nälja- ja täiskõhutunde hormoon.

Magusavajadus kaob paari nädala möödudes ning kui pärast 12 nädalat suhkrut maitsed, siis ei ole see arvatavasti enam sama maitsev. Süües regulaarselt, vähemalt viis korda päevas ning oma kalorite piires, ei tõuse enam kaal. Kaalu alandamiseks ning peenema vöökoha saamiseks peaksid sööma ca 500 kalorit vähem kui keha kulutab, korralikult magama, värskes õhus liikuma ning elu rahulikumalt võtma. Nii on väga lihtne võtta alla 0,5-1 kilo nädalas.

8 soovitust, mis aitavad sul eesmärgini jõuda:

1. Õpi tundma oma aju

Näljatunde tekkides lihased aktiviseeruvad ning pulss tõuseb. Kui „saak on käes“ ja me oleme söönud, tekib pingelangus ning serotoniinitaseme tõus teeb meid rahulolevaks ja rahulikuks.

2. Magus vallandab näljatunde

Suhkur ja teised kiired süsivesikud ei päästa sind näljatundest, sest suhkur suurendab lihaste aktiivsust, nii et „jahiinstinkt“ ei lülitu välja, kuigi „saak“ on juba kõhus.

3. Proovi hoida veresuhkru tase ühtlasena

Kui keha on suhkru ära kulutanud, soovib aju lisa saada. Mida kiiremini veresuhkru tase langeb, seda suurem on risk, et haarad šokolaaditahvli või magusa joogi järele.

4. Väldi kiireid süsivesikuid

Mahl, sai, pitsa ja pirukad käivitavad mehhanismid, mis suunavad sind sööma valesti ja liiga palju. Mida kergemini suudad neist loobuda, seda kiiremini saad oma isust lahti.

5. Vali rasv ja valk

Rasvane toit annab pikemaks ajaks täiskõhutunde. Alusta söögikorda pähklitega ning ära söögi kõrvale liiga palju joo. Oliivõli, avokaado, kala, pähklid, kana ning rasvane kreeka jogurt on suurepärased toiduained.

6. Vähem stressi

Stressis inimese suhkrutagavara tühjeneb kiiresti, muutudes rasvaks, mida keha mustadeks päevadeks kõrvale paneb. Paljud inimesed reageerivad ka stressile söömisega.

7. Maga korralikult

Unepuudus pidurdab ainevahetust ning suurendab näljatunnet, mis teeb raskeks õigete valikute tegemise.

8. Liigu värskes õhus

Kui liigud, ei muutu liigne suhkur kehas talletatud rasvaks. Lisaks tunned end paremini ning sul on parem uni.

loe ja kommenteeri