Ära treeni valesti! 16 Apr

Foto: Kaaluabi.ee

Foto: Kaaluabi.ee

Inimesed, kes alustavad treenimist, näiteks jõutreeninguid, eksivad paljude asjade vastu. Nende peamine tähelepanu on suunatud lihaste suurendamisele, kirjutab kosten.nu.

Peamiseks veaks on liigne treenimine ning kehale ei anta vahepeal puhkust. Kui treenid sama lihasgruppi iga päev lootuses, et see muutub suuremaks, tekib hoopis vastupidine efekt. Treenides ühte lihasgruppi rohkem kui 2 korda nädalas, laskmata lihasgrupil vahepeal vähemalt 48 tundi puhata, kahjustatakse lihast rohkem kui seda suurendatakse.

Teiseks suureks veaks on toitumine. Kaalust alla võtmiseks ning lihaste kasvatamiseks on oluline süüa õige kogus ning õiget sorti toiduaineid. Kui süüa liiga palju süsivesikuid, tõuseb hoopis kehakaal ning kui süüa liiga vähe, kaal langeb. Kõige olulisem on süüa õige kogus, et lihastel oleks olemas vajalik energiakogus. Oluline on ka mitmekesine toitumine, et keha omandaks kõik vajalikud ained.

Oluline on teiste jälgimise ja kuulamise asemel tutvuda pigem teaduslike faktidega, sest kõikide kehad on erinevad ning reageerivad erinevalt. Ei tasu pimedalt kõige musklilisemat meest jõusaalis järgida, selle asemel vii end informatsiooniga kurssi ning leia enda kehale sobivaim meetod.

Jälgida tasub ka raskusi, et mitte treenida liiga suurte raskustega ning sooritada harjutusi valesti, sest see kahjustab keha. Kui tahad selgitada välja enda jaoks sobivat raskust, proovi, kas suudad sama harjutust korrata 8-10 korda, 3 seeriat, ilma valesid lihaseid kasutamata. Kui viimasel seerial on umbes pärast 5 korda raske, siis tead, et raskus on sinu jaoks sobilik.

Kui treeningutega on algus tehtud ning treeningujärgsed lihasvalud on kadunud, on viimane aeg hankida endale treeningplaan spordiklubi trenniinstruktorilt. Treeningplaani peaks muutma soovitavalt iga kuu järel, kuid vähemalt kord kolme kuu tagant, et vältida lihaste väsimist ning parandada tulemust.

Alustaja peaks enda proovile panemise asemel alustama väiksemate raskustega, sest liigesed ning lihased ei ole suure koormusega harjunud. Selle tulemusena on treening vale ning on oht vigastuste tekkimiseks.

Loomulikult on tore vahel klaasi veini või sauna kõrvale õlut nautida, kuid kui soovid parimaid tulemusi saavutada, peaksid alkoholist täiesti loobuma või tarbimise miinimumini tõmbama, sest tarbides alkoholi pärast intensiivset treeningunädalat kaotad umbes 50% sellest tulemusest, mida treeninguga saavutasid ning arvatavasti ei ole see su eesmärk.

loe ja kommenteeri