Treening tekitab sama mõnutunde nagu alkohol 16 Jul

hantlidKõige parem viis vähendada alkoholi järgi tekkinud isu on treenida – see töötab vähemalt hamstrite puhul. Treening tekitab sama heaolutunde ning lõõgastuse nagu alkohol, näitab Ameerikas teadlaste David Glassi ja Alan M. Rosenwasseri poolt läbiviidud uurimus.

Uurijad lasid grupil hamstritel joosta jooksurattas nende omal soovil ja hamstritel oli võimalus soovi korral tarbida 20-promillist alkoholi ja vett, kirjutab gp.se.

„Mida rohkem hamstrid jooksid, seda vähem alkoholi nad tarbisid. Laiskadel hamstritel, kes vähem jooksid, suurenes aga isu alkoholi järele,“ kommenteeris David Glass.

Siit järeldub, et üks võimalus alkoholitarbimise vähendamiseks ning sõltuvuse tekkimiseks on treening. Treening avaldab kehale kasulikku mõju mitmeti ning mõjutab ajus asuvat tasusüsteemi. Arvatavasti on sama mõju treeningul ka inimestele, eriti kui nad on füüsiliselt terved. Inimesed, kel on alkoholiprobleeme, põevad sageli ka erinevaid haigusi, mis võivad treenimist raskendada.

Sama test viidi läbi hamstrite hulgas, kes kunagi polnud alkoholi maitsnud ning kolmandas grupis, kes viibis kogu aeg päevavalguses. Hamstrite aktiivne periood on päeval ning valgus segas nende loomulikku öist treeningringi. Ühel grupil võeti jooksuratas täitsa ära, pärast mida täheldati alkoholitarbimise silmatorkavat suurenemist.

Faktid
Paljud uurimused on näidanud, et treening langetab keha stressihormooni taset ning parandab uinumist.
Soovitav on treenida kolm korda nädalas, vähemalt 30 minutit korraga. Treenigu intensiivsus sõltub vanusest ning treenituse astmest.

Maksimaalse pulsi arvutamiseks võta lähtepunktiks 220 ning lahuta sellest oma vanus ning saadki maksimaalse pulsi. Treening on efektiivne, kui sinu pulss on 60-70 protsenti sinu maksimaalsest pulsist. Kõrgema pulsi korral keha väsib liigselt ning positiivne mõju kaob.

Näiteks: Kui oled 40 aastat vana, on sinu maksimaalne pulss 180 (220-40=180) ning treeningu ajal peaks pulss olema 108 (60% 180st) ja 126 (70% 180st) vahel.

loe ja kommenteeri