Tegelik info ülekaalu kohta (1) 24 Jun

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

“Kui on soov kaalust alla võtmisel õnnestuda, tuleb juua palju vett!”
Parasjagu on kõige parem. Kuula oma keha! Joo vett siis, kui tunned janu. Kehal on eriline omadus vedeliku tasakaalu reguleerida, ülejääk tuleb uriiniga välja, kirjutab netdoktor.se.

Kui pissid suures koguses heledat uriini, jood sa liiga palju. Kui pissid väikeses koguses tumedat uriini, jood liiga vähe. Keha kaotab päevas ca 1-1,5 liitrit vedelikku, mida on vaja asendada. Kui sa higistad palju näiteks treeningu käigus, vajad veidi rohkem vedelikku. Enamiku vett saame toidu kaudu, ülejäänud vedelikuna. Kuna vesi ei sisalda mingeid kaloreid, on see ideaalne jook toidu kõrvale ning janu kustutaja, kuid ei täida kõhtu. Kui sa ei suuda vahet teha, kas tegemist on nälja, isu või januga, proovi esmalt juua vett.

Teatud haiguste korral on keha võime reguleerida vedeliku- ja soolatasakaalu häiritud nagu näiteks neeruhaigused, soolehaigused ning seda võivad mõjutada ka teatud rohud.

“Jäätis seob vähem rasva, kuna selle soojendamiseks kulub kaloreid!”
Vale. Mõte iseenesest on ahvatlev, kuid kahjuks on jäätise soojendamiseks kuluv energiahulk täiesti olematu võrreldes selle energiahulgaga, mida jäätis sisaldab.

“Kui on soov kaalust alla võtta, siis ei tohiks pärast kella kuut süüa!”
Vale. Keha ainevahetusega ei juhtu pärast seda kellaaega mitte midagi. See on kogu päevas söödavate ja kulutatud kalorite hulk, mis mõjutab sinu kehakaalu tõusu või langust. Kuid suurt osa mängib see, kuidas toidukorrad on päeva vahel jagatud. Kui jätad peamised söögikorrad vahele või sööd vaid veidike, on suur oht, et õhtuks muutud näljaseks ning „sööd üle“.

“Saledatel inimestel on kiire ainevahetus ning seepärast on neil kergem kaalu hoida!”
Vale. Ainevahetuse käigus hoidmiseks ülekaalulisel inimesel on vaja rohkem energiat kui saledal inimesel. Seepärast ei piisa vaid piiratud perioodil kaalu alandamisest, vaid vaja on ka kas oma energiakogust vähendada või energiakulutust suurendada, et seda kaalu hoida.

“Parem on olla paks ja treenitud kui sale ja treenimata!”
Tõsi. Füüsilise aktiivsuse puudumine on suurem riskifaktor paljude haiguste tekkimiseks kui ülekaal. Kuid kõige parem on olla normaalkaalus ja füüsiliselt aktiivne.

“Kuna ülekaal on päritav, tähendab see, et kui kõik suguvõsas on ülekaalulised, on võimatu kaalus alla võtta!”
Vale. Kõikide inimestel kehakaal sõltub tarbitavate ja kulutavate kalorite vahest, isegi kui soodumus ülekaalu tekkele võib olla päritav. Inimese geenid ei ole aga viimase 50 aastaga nii palju muutunud, et see seletaks kiiresti suurenevat ülekaaluliste hulka. Uurijad selgitavad, et me elame ebatervislikus keskkonnas, tehes palju istuvat tööd ning veetes ka vaba aega istudes ning tarbides kalorirohkeid toite. Inimestel, kel on soodumus ülekaalule, võib olla lihtsalt raskem oma kehakaalu hoida ning mõned vajavad professionaalset abi, kuid kindlasti ei ole see võimatu!

“Liiga vähe söömine võib tõsta kehakaalu!”
Vale. Liiga vähe süües kaal langeb ning liiga palju süües kaal tõuseb. Kaalulangetusprotsessi on võimalik alustada kiirstardiga, kuid ainult lühiajaliselt ning spetsialisti kontrolli all. Seepärast ei saa ka dieete vaadata pikaajaliste lahendustena. Pikas perspektiivis on oluline muuta oma toitumist ning leida treening, mis muutub osaks igapäevast kogu eluks. Eriti tuleb jälgida kaloririkaste toitude nagu maiustuste, küpsetiste ja magusate jookide tarbimist, need põhjustavad päevase kalorihulga kiire tõusu. Kolm suurt šokolaadimuffinit või kaks suurt šokolaadi (200 g) annavad keskmise naise kogu päevase energiavajaduse (ca 2100 kcal). Seda võib võrrelda 3,5 kg õunte või 2,5 kg kartuliga (mis erinevalt muffinist ja šokolaadist sisaldavad vitamiine ja mineraale). “Liiga vähe söömine” võib tegelikult tähendada “liiga harva”. Ebaregulaarne toitumine suurendab ülekaalu ohtu.

“Light-jook, mis sisaldab kunstlikke magusaineid, suurendab isu magusa järele!”
Vale. Selle kohta puudub teaduslik tõestus. Magustatud joogid sisaldavad palju kaloreid ( 1 liiter limonaadi annab keskmiselt 400 kcal), ei täida kõhtu ning lisaks tekitavad hambaauke. Vesi aitab janu vastu ning on tavaliselt tasuta. Lisaks kõik, mille nimes on „light”, ei sisalda tingimata vähem kaloreid.

loe ja kommenteeri