Toitumisnõustaja vastused 3 (3) 20 Okt

Dr. Kristel Ehala-Aleksejev

Dr. Kristel Ehala-Aleksejev

Lugejate saadetud küsimustele vastab toitumisspetsialist Kristel Ehala-Aleksejev. Saada ka oma küsimus toimetusele aadressil abi@kaaluabi.ee.

1. Olen hädas oma valgu tarbimisega. Minu GDA järgi võin tarbida päevas 31 g. Kui teen hommikul putru 100 g piimaga ning lõunal söön 70 g kanaliha, siis ongi valgu tarbimine ületatud. Samas tahaks süüa veel juustu, kohupiima või jogurtit, aga see tähendab, et valgu tarbimine on mitmekordselt ületatud. Ei oska kuidagi valgu tarbimist päevamenüüsse sobitada. P.S on mul 4 kuune laps, kes toitub rinnapiimast.

Tere.

Ilmselt olete kuidagi valearvestuse teinud, sest täiskasvanu päevane valgutarve on keskmiselt 0,8-1 gr keha kilogrammi kohta, teatud juhtudel isegi rohkem. Seega saate siit arvutada oma päevase vajaduse. Kogu päevasest kaloraažist peaksid valgud enda alla võtma ~15%

2.  Avastasin täna kaaluabist võimaluse nõu küsida ja otsustasin seda siis ka kasutada.Minu mure seisneb otseloomulikult selles, et ei saa kaalu kuidagi alla.

Enne rasedust oli normaalkaal kusagil 65 kilo kandis (pikkust 174cm) +-2kg. Kui jätsin suitsetamise maha, tõusis kaal 71kg peale. Siis jäin aga rasedaks ja vaatamata hoolikale toitumise jälgimisele lisandus veel 22kg. Praegu on laps aastane, rinnaga ei toida juba kolm-neli kuud ja kaalu olen saanud suurte pingutustega 76 kg peale (87 peale sünnitust, 80 rinnaga toitmise lõpetades ja siis peale seda olen suutnud lahti saada vaid 4kg). Ja viimased kaks kuud on kaal 76 kilo peal ka seisnud – vahet ei ole, kui palju ma oma toitumist jälgin või korrigeerin, ei lähe see mitte kuidagi alla 76 kg. Liigume lapsega päeval võimalikult palju – nii palju kui ta mul kärus püsib,  teeme kiirkõndi. Olen loobunud magusast (ei ole tegelikult kunagi olnud suurem magusasõber), ei söö peale kella 20-t (magama lähen alles 24 paiku), ei söö valgest jahust tooteid, krõbistan palju rohelist, olen katsetanud ka erinevate toidugruppide eraldi söömist (ei söö liha koos kartuli või riisiga). Joon palju – kusagil 3liitrit päevas (vett, armastan gaseeritud maitsestamata vett – aga see ei tohiks vist ka kaalu kuidagi mõjutada).

Kalorite poolest üritan jääda 1300-1500 kanti. Üritan süüa 3 korda + kaks rohelist vahepala või peotäie pähkleid. Ühesõnaga söön palju vähem ja tunduvalt tervislikumalt kui varem ning kaal lihtsalt ei lange.

Kilpnääret on kontrollitud, sellega on kõik korras. Kõikjalt kuulen oma murele vastuseks lihtsalt seda, et söön liiga palju ja liiga rasvast – kuid ometigi ei ole asi sugugi nii. Nõnda tekibki küsimus, et kas on veel mingi oluline põhjus, miks ma ei saa kaalu enam kuidagi alla 76 kilo?

Mida peaksin tegema?   Loodan väga, et saate mulle pisut nõu anda ja koos õnnestub kuidagi see kaalunumber alla 70 saada

Kuigi kirja põhjal jääb mulje, et liigute palju ja päevane kaloraaž on teie kasvu kohta minimaalseks viidud, on siiski võimalik, et toitumine-liikumine vajavad korrigeerimist. Üks asi on toidu kaloraaž, kuid oluline on, kuidas energia ka päeva lõikes jaotub. Jälgige sedagi, et kella 18-19.00-ks oleks söödud 70-80% päevasest kaloraažist. Sageli on küll päevase koguenergia hulk vähene, aga toidukordade põhikoormus langeb päeva teise poolde ehk teisisõnu hommikusöök on tähtis ning ühtegi toidukorda vahele jätta ei tohi. Regulaarsus on väga oluline.

Samuti soovitan teil oma menüüd analüüsida, milline on seal rasvade, valkude ja süsivesikute vahekord. Selleks on teile abiks kaaluabi või toitumine.ee leheküljed. Teada saamaks oma tegelikku liikumisaktiivsust soovitan teil muretseda sammumõõtja. Kindlasti ei tohiks päevane sammude arv olla vähem kui 5-6000 sammu päevas. Kaalukaotajale võiks see olla 10 000 sammu päevas.

Ja veel, kuna olete sünnitanud ja alles hiljuti lõpetanud rinnaga toitmise, siis keha kohaneb ja taastub ning võimalik, et seegi on üks põhjustest, miks kaal püsib. Sünnitus ja sellele järgnev rinnaga toitmine on naise organismi jaoks suured muutused. Lisaks olete arvutuste kohaselt normkaalu piirimail ning seegi on üks võimalik põhjus, miks keha omast kinni hoiab. Kui tõepoolest tahate aga kaalu vähendada, siis ei soovita ma teil viia oma kaloraži alla 1600-1700 kcal/ päevas. Seegi on vähene. Kui soovite saada püsivaid tulemusi, olgu kaalulangus pigem aeglasem ning andke kehale vahepeal aega kohanemiseks. Kui jääte ise arvutuste või toitumis-liikumisplaaniga hätta, võite tulla nõustamisele,  võttes kaasa toidupäeviku.

loe ja kommenteeri