10 viisi toiduportsjonite vähendamiseks (2) 17 Mär

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Lihtne viis kaalu alandada on vähendada toiduportsjonite suurust. Sellisel viisil tarbid vähem kaloreid ning harjutad oma magu väiksemate kogustega, mis peagi kõhu täis saamiseks enam nii palju sööki ei vaja. Fitmama.se on kirja pannud 10 nõuannet, kuidas vältida liigsöömist ning vähendada portsjonite suurust.

1. Tee järele jäänud söögist paraja portsjoniga karbid

Ära pane kogu järele jäänud sööki ühte karpi, vaid tee paraja suurusega karbid, millest igaüks on sobiv ühe inimese söögikorraks. Nii on lihtsam, et tarbid vaid paraja portsjoni, mitte ei söö ära rohkem kui algselt planeerisid, sest ei raatsi jääke ära visata.

2. Söö enne pearooga salatit

Süües enne pearooga salatit väheneb ülesöömise oht. Isu väheneb ning täiskõhutunne tekib palju varem. Lisa salatisse veidi pähkleid, avokadaot ja brokkolit, mis pikendab täiskõhutunnet ning on toitvam kui tavaline lehtsalat.

3. Paki maiustused väiksemasse portsjonisse

Kui ostad vähem kasulikke maiustusi, osta neid kas väikeses pakendis või jaga need väiksematesse portsjonitesse, nii et poleks võimalik liiga suurt kogust süüa.

4. Õpi vähem sööma

Söö väiksemaid portsjoneid, kuid sagedamini. Väikesed eined on suurepärane viis vältida ülesöömist ning liiga näljaseks muutumist, mille tulemusena ei suuda suuri portsjoneid vältida.

5. Ära tõsta jääke lauale

Tõsta kõikidele pereliikmetele sobiv portsjon taldrikule ning ülejäänu aseta kohe karpidesse, nii väldid täiendava portsjoni võtmist.

6. Vähenda liha

Mõtle lihale kui lisandile, mitte peatoiduainele söögikorral. Suurenda selle asemel köögiviljade ning kasulike teraviljade hulka. Nii tunned täiskõhutunnet kiiremini ning lisaks saad toiduga vajalikke vitamiine ja kiudaineid. Eksperimenteeri uute köögiviljade ning nende valmistamise viisidega.

7. Poolita söögikordi

Jaga lõunasöök pooleks, nii et sellest jaguks ka õhtusöögiks, või miks mitte jagada oma lõunasööki kellegagi.

8. Söö nagu laps

Kui sööd kiirtoitu, telli omale lasteportsjon. Kui tundub imelik endale väikest portsjonit tellida, palu kaasa panna, siis teenindajad ei tea, et see on sulle, mitte sinu lapsele.

9. Harjuta normaalset portsjonisuurust

Harjuta tõstma normaalse suurusega portsjoneid ning jää sellise koguse juurde ka väljas süües või kodus taldrikule portsjoneid tõstes.

10. Luba endale vahel keelatut

Luba endale vahel süüa seda, mida sa tavaliselt „ei tohiks“. Nii väldid tunnet, et oled pidanud kõigest heast loobuma ning isu tekkides sööksid muidu liigselt.

loe ja kommenteeri