Mõõda edusamme kaalu abita 16 Mai

Liigsed emotsioonid ei tule kaalu langetamisel kasuks, sest numbrid kaalul ei pruugi sisetundega vastavuses olla. Eriti raskeks muutub kaalujälgijate olukord, kui osuti kaalul jääb pidama või liigub vales suunas. Seepärast on kasulik oskus oma edusamme kaalu abita hinnata, sest tervislikku seisundit ei mõõdeta alati kilodes.

Kaal langeb lihtsa tehte tulemusena – päevas tuleb põletada rohkem kaloreid kui toiduga jõutakse tarbida. Mida aga teha juhul, kui selle tehte tulemus on positiivne, kuid numrbid kaalul ei lange? Ennatlike järelduste tegemise asemel kaaluge tõsiselt võimalikke põhjuseid. Kui Te olete regulaarselt jõusaali külastanud, tehes nii aeroobset kui ka anaeroobset trenni, siis on suur tõenäosus, et olete seal ka rasvu põletanud. Kaalul ei pruugi see aga väljenduda, sest olete kasvatanud rasvakihi asemele peenikese muskli. Kuna muskel on tihke (tükk musklit kaalub rohkem kui sama suur tükk rasva), siis ei pruugigi Teie raske töö ja vaev kaalul kajastuda.

Neli märki, mis teavitavad kaalu abita progressist

  1. Astu kaalu asemel oma riidekapi ette. Proovi jalga teksapaari, mis enne tervislike eluviisidega alustamist hädavaevu jalga läksid. Kas tunned end neid jalga pannes nüüd mugavalt, kuigi varem olid sunnitud pükste jalga tõmbamiseks maha istuma (või lamama)? Kui jah, siis on see esimene progressimärk. Proovi ka mõnda vana t-särki. Kas see tundub talje ja käte kohalt varasemast veidi avaram? Oma keha peeglist vaadates jälgige, kuidas musklid rasvavoltide alt välja joonistuvad. Leidub palju igapäevaseid indikaatoreid, mis annavad märku tehtud edusammudest, alustades sellega, et tunnete end oma riietes mugavamalt.
  2. Võta mõõdulint ja mõõda ka teisi strateegilisi näitajaid: vöö-, randme-, käsivarre-, kaela- ja puusaümbermõõt. Isegi kui kaal püsiks sama, avaldavad need ümbermõõdud astutud edusamme. Pea meeles, et treeningud kasvatavad lihasmassi. Seepärast annabki mõõdulint kaalust usaldusväärsemaid tulemusi. Võid mõõta oma vererõhku, kolesteroolitaset, pulsisagedust ja keha rasvaprotsenti.
  3. Jälgi, kas toidusedel ja trenn tagavad sulle vajaliku lisaenergia. Vormis keha lubab tõsta treeningu intervalle, kuid igapäevased majapidamistööd muutuvad samuti lihtsamaks. Muru niitmine või treppidest üles minek ei kujuta treenitud kehale mingit probleemi. Mõtle kõigile neile igapäevastele tegevustele, mille jaoks on sul nüüd rohkem energiat – ostlemine, koristamine, lastega mängimine jne.
  4. Jälgi oma emotsionaalset seisundit. Eesmärke saavutatakse paraku ikkagi vaid tõsise tööga, kuid see kasvatab ka enesehinnangut. Kas sa tunned end oma kehas mugavalt? Kui jah, siis tunne teadmisest rõõmu. Ole postiivne.

Ära heida meelt, kui seier kaalul enam ei lange. See ei tähenda sugugi, et oled endast kõik välja pigistanud. Sinu vormis (s.t. energilisem) keha annab oma heaolust sulle tegelikult igapäev märku, näiteks sügavama une või lisaenergia abil.

Allikas: sparkpeople.com

loe ja kommenteeri