Suurenda oma kaloripõletust (3) 02 Apr

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Keha kaloripõletusest sõltub, kui palju saad süüa, ilma et kaalus juurde võtaksid. Kui sinu keha põletab kiiresti kaloreid ehk sul on kiire ainevahetus, võid laual seisvatele ahvatlustele järele anda. Kui sinu keha kaloripõletus on aga väike, piisab vaid pilgust tordile , kui kehakaal juba suureneb, kirjutab iform.se.

Kui räägitakse kaloripõletusest või ainevahetusest, on oluline teha vahet puhkeasendis oleval kaloripõletusel ning ööpäevasel energiakulutusel. Puhkeasendis olev kaloripõletus toimub kogu aeg, näiteks ka magades. See on energia, mida keha vajab, et kopsud töötaksid, süda lööks, naharakud uueneksid, neerud töötaks jne.

Ööpäevast energiakulutust saad sa aga ise mõjutada oma toidu ning liikumisega. Ööpäevane energiakulutus on puhkeasendis toimuv kaloripõletus pluss kõik kaloreid kulutavad liikumised, mida keha sooritab näiteks toitu seedides, külma vastu võideldes, bussile joostes, aias töötades jne.

Kuid ööpäevast energiakulutust on võimalik lihtsate nippidega suurendada, nii et saad endale vahel lubada šokolaadi, peotäit pähkleid või klaasi punast veini, samal ajal kui kaal endiselt väheneb. Piisab vaid väikesest toitumise muutusest, suhtumisest treeningusse ning kaloripõletus on suurenenud 10-20 protsenti.

Päevase kaloripõletamise suurendamine:

Kell 6.00
Joo suur klaas vett

Pärast äratuskella sulgemist siruta käsi joogiklaasi poole ning joo esimese asjana klaas külma vett. Saksa uurijad on selgitanud välja, et tund pärast seda suureneb sinu keha kaloripõletus 30 protsenti. Vee joomine ei muuda saledaks, kuid kiirendab ainevahetust.

Kell 6.15
Tee üks kiires tempos jooksuring

Mida kõrgem pulss, seda rohkem kaloreid keha põletab. Kerge sörkjooksu asemel tee üks kiire sprint ning kaloripõletus on kahekordistunud. Lisaks sellele, et treeningu ajal suureneb kalorite põletus, jätkub see ka paari tunni jooksul pärast treeningut, mil keha kulutab umbest 20-30 protsenti täiendavaid kaloreid.

Kui kiiret tempot on raske kogu aeg hoida, proovi intervalltreeninguga, jagades treeningu väikesteks etappideks, mille käigus aeglane ja kiire treening vahelduvad, või treeni päevas näiteks ühe pika ja rahuliku asemel kaks kiiret treeningut – üks hommikul ning teine õhtul töölt tulles.

Kell 6.45
Karasta end külma duši all

Pärast jooksuringi on soovitav käia kiiresti duši all ning mida külmem vesi, seda parem, sest kergelt külmetades põletab keha rohkem kaloreid kui mõnusa sooja vee all.

Kell 7.00
Ära jäta kunagi hommikusööki vahele

Hommikusöök on päeva kõige olulisem eine. Kui selle vahele jätad, langeb ka keha energiakulutus. Söö näiteks kauss kaerahelbeputru piimaga, raputades peale suhkrut ja kaneeli. Kaneel suurendab nimelt keha ainevahetust. Juues kõrvale tassi kohvi, aitab ka kofeiin ainevahetuse kiirenemisele kaasa.

Kell 8.30
Joo mõned tassid rohelist teed

Tööle jõudes valmista endale kann rohelist teed, sest rohelise tee joomine kiirendab ainevahetust ning paneb keha oma enda rasva kulutama. Lisaks saab keha teest kasulikke antioksüdante.

Kell 9.30
Aeg vahepalaks

Hea vahepala on puuvili, porgand või mandlid-pähklid. Kui sööd kolm peamist söögikorda ning nende vahele ka vahepala, on keha energiapõletus suurem kui vaid paar toidukorda suurema kalorite arvuga. Mida sagedamini sööd, seda kiirem on keha ainevahetus.

Kell 10.00
Liiguta ennast

Tööl vali liftide asemel trepid, tee aeg-ajalt pause ning mine võta vett või teed, tee oma tööd vahel seistes ning kasuta kolleegidega suhtlemiseks meili ja telefoni asemel nendeni kõndimist. Kõik see suurendab sinu ainevahetust märkimisväärselt. Tunduvad küll väikesed asjad, kuid kokku võivad suurendada sinu igapäevast energiapõletust kuni 25 protsenti.

Kell 11.30
Lõunaks eelista valgurikast toitu

Lõunasöögitaldrikule tõsta kindlasti valku sisaldavat toitu, sest see paneb ainevahetuse kiiremini käima. Looma-, linnu- ja kalaliha, paar korda nädalas eelista ka rasvast kala, et keha saaks vajalikke Omega-3 rasvhappeid. Vähenda samal ajal süsivesikute tarbimist – näiteks sai, riis, pasta, maiustused ja koogid. Söö selle asemel puu- ja juurvilja. Mida vähem tarbid kiireid süsivesikuid, seda parem on keha enda veresuhkru reguleerimine ning see suurendab keha energiapõletust.

Kell 14.30
Aeg vahepalaks

Pärastlõunaseks vahepalaks sobib hästi maitsestamata jogurt müsli ja puuviljaga. Kiired kaloripõletajad on vaarikad ja arbuus, mõlemad sisaldavad ensüüme, mille tõttu keha loovutab oma rasvarakkudesse kogutud rasva.

Kell 17.00
Jõutreeningu aeg

Lihased küll kaaluvad rohkem kui rasv, kuid lisaks treenitud kehale suureneb kaloripõletus, seda nii treeningu ajal kui ka paar tundi pärast treeningut.

Kell 18.30
Maitsesta teravate maitseainetega ning loobu alkoholist

Teravamaitseline toit suurendab energiapõletust märkimisväärselt. Positiivset mõju avaldab tšilli, kuid ka ingver, mädarõigas (näiteks wasabi) ja sinep kiirendavad ainevahetust. Kuna keha harjub peagi terava toiduga, peab aegajalt maitseainete kogust suurendama, et sama efekti saada. Lisaks kiirenenud ainevahetusele saabub teravate toitudega ka täiskõhutunne kiiremini, mis aitab toiduportsjoni suurust vähendada. Toitude puhul eelista täistera- ning kiudainete rikkaid toite, mis aitavad kaasa toidu seedimisele ning annavad kiiremini täiskõhutunde.

Loobu harjumusest õhtusöögi kõrvale veini või õlut tarbida, tehes seda vaid erilistel puhkudel. Alkoholi juues eelistab keha tegeleda alkoholi põletamisega ning toiduga saadud energia põletamine on teisejärguline, seepärast on risk, et toidust saadud energia koguneb ümber vöökoha.

Kell 20.00
Keera sooja maha

Soojaarmastatest naistele kõlab toasooja maha keeramine kui õudusunenägu, kuid jahedam temperatuur suurendab keha energiapõletust. Lisaks väheneb soojaarve ning sooja saamiseks pead end rohkem liigutama, mis suurendab kalorite põletamist veelgi. Jahedamas ruumis tuleb ka parem uni.

Kell 23.00
Uneaeg

Oluline on magada öösel vähemalt 7 tundi, sest unepuudus aeglustab kalorite põletamist ning suurendab isu, eriti tekib isu magusate ja ebatervislike toitude järele. Isu tekke põhjuseks on hormoonid, mille tasakaal saab unepuudusega rikutud. Seepärast arvab keha, et me vajame toitu, kuigi tegelikult on uni see, mida vajame.

loe ja kommenteeri